Günümüzde İslamı yaşamak ve anlatmak nerede ise imkansız hale getirilmeye çalışılıyor… Bunun yanında Müslümanların çağ dışı ve Arap Kültürü ile yetiştiğini vurgulamaya ve İslami yaşantıya karşı bir akım geliştirilmiştir.
Medeni olan Avrupa’nın bir çok alanda Müslümanlardan geri olduğu aşikardır.
İslam dininin ana kaynakları Kur’an ve Sünnet’in akılla anlaşılmasından meydana gelen İslam düşüncesi, doğuşundan 12. yüzyıla kadar devam eden altın çağında büyük gelişmelere sahne olmuş, insanlık düşüncesine yetiştirdiği bilim insanları aracılığıyla birçok yeni fikirler kazandırmıştır. İslam düşüncesi İslam medeniyetinin bir ilim medeniyeti olmasına vesile olmuştur. İslam düşüncesi bilimin her alanında yetiştirdiği bilim adamlarıyla bir bilgi medeniyeti olarak kendisinden sonraki düşünceleri özellikle Ortaçağ ve Batı düşüncesini etkilemiştir. “Batı Medeniyeti, İslam Medeniyetinin çocuğudur” mülahazası ile bakmak bizim fikrimizdir.
Yıllarca bizi körelten fikirler çürümüşlük ve kokuşmuşluk hayatımızın tüm alanlarına yayılmıştır.
Bu yazımızda; İslâm âleminde yetişen ve bütün dünyayı etkileyen meşhur İslâm âlimlerini ve Batı Medeniyetinin, İslam Medeniyetinin çocuğu olduğunun ispatını sunacağım.
İşte büyük İslam Alimlerinden bazıları;
Akşemseddin:
Tıp tahsilini Amasya Darüşşifası (hastanesi)’nda gördü. Özellikle bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışmıştır. Çünkü o dönemlerde salgın hastalıklar insanları perişan ediyor, toplu ölümler oluyordu. Bu konuda birçok araştırma yaptı. Pasteur (Pastör)’ün teknik aletlerle Akşemseddin’den dört asır sonra varabildiği neticeyi dünyada ilk defa o haber verdi. Buna rağmen mikrop teorisi yanlış veya kasıtlı olarak Pasteur’a mal edilmiştir.
Ali Kuşçu:
Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir. Büyük astronomi bilgini En önemli tanınma nedeni Ay’ın ilk haritasını çıkaran âlim olmasıdır.
Ebul-Vefa:
Astronomi dışında matematik alanında da çalışmalar yapan Ebu’l Vefa, özellikle trigonometri üzerine çalışmalar yapmıştır. Trigonometrinin altı esas oranı arasındaki trigonometrik ilişkileri ilk defa ortaya koymuştur. Ayrıca küresel trigonometride sinüs teoremini açıklamış büyük bir alimdir.
Biruni:
Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. İlk defa dünyanın döndüğünü ispat etmiştir.
Ebu Kamil Şü’ca:
Doğu’da ve Batı’da etkili olmuş İslâm matematikçisi. … Cebir alanında Muhammed b. Mûsâ el-Hârizmî’den sonra eserleri zamanımıza ulaşan ilk matematikçi ve Avrupa’ya matematiği öğreten İslam alimidir.
Ebu Ma’şer:
Latin dünyasının Albumasar ve Bizanslılar’ın Apomasar adıyla tanıdıkları Büyük astronomi ve astroloji âlimi olup, Med-Cezir (Gel-Git) olayını ilk o bulmuştur.
Battani:
Güneş’in enberi hareketlerini keşfetmiş, gök kürenin bölümleri üzerine çalışmalar yapmış, Hint astronom Aryabhata’dan bağımsız olarak, sinüsün ve kısmi olarak da tanjantın hesaplamadaki kullanımlarını açıklamış ve böylece modern trigonometrinin temelini atmıştır.
Cabir Bin Hayyan:
Nitrik asit, hidrojen klorür ve sülfürik asit’in rafine ve kristalize yöntemlerini bulduğu Kral suyu’nu icat ettiği ve dietil eter, sitrik asit, asetik asit ve tartarik asiti keşfetiği, kısaca Atom bombası fikrinin babası ve kimya biliminin atası büyük alim.
Cezeri:
El-Cezerî, fizikçi, robot ve matris ustası olduğu için Sibernetik alanının en büyük dâhisi olarak kabul edilmektedir. Hatta Norbert Wiener’den önce bu alanda çalıştığı için “Sibernetik biliminin asıl kurucusu” veya “Sibernetiğin İlk Babası” olarak anılmaktadır.
Demiri: Avrupalılardan 400 sene önce zooloji ansiklopedisini yazmıştır.
Farabi:
Ses olayını ilk defa fiziki yönden açıklamıştır. Sesin fiziki izahını ilk defa o yapmıştır.
Gıyasüddin Cemşid: Matematikte ondalık kesir sistemini ilk o bulmuştur.
İbn Cessar: Cüzzamın sebebini ve tedavisini 900 sene önce açıklamıştır
İbn Hatip: Vebanın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklamıştır.
İbn Firnas: Wright kardeşlerden bin sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştirdi.
İbn Karaka: 900 sene önce harika bir torna tezgahı yapmıştır.
İbni Türk: Cebirin temelini atan bilginlerdendir.
İdrisi: Yedi asır önce bugün kullanılan dünya haritasına benzer harita çizmiştir.
İbni Sina: Eserleri Avrupa üniversitesinde 600 sene ders kitabı olarak okutmuştur. Tıbbın babasıdır. AVRUPA ya göre adı AVICENNA’dır.
Kadızade Rumi: Yaşadığı asrın en büyük matematik ve astronomi bilginidir. Fizik kurallarını astronomiye uyarlamıştır.
Kambur Vesim: Verem mikrobunu R.Koch’tan 150 sene önce keşfetmiştir.
İbnünnefis: Avrupalılardan üç asır önce küçük kan dolaşımını keşfetmiştir.
Piri Reis: 400 sene önce bugünküne en yakın dünya haritasını çizmiştir.
İslam alimlerinin yaptıkları çalışmaların Avrupa bilim hayatına etkileri ciddi olarak bulunmaktadır. Doğuda yazılan eserlerin, batıya aktarılmasıyla kimya, fizik, matematik, mantık, felsefe alanında bilimsel gelişmelerin Avrupa dünyasına aktarımlaş,
Bilim alanında özellikle matematik bilimlerinde yapılan çalışmaların ve keşiflerin batı dünyasına aktarılması bilimin temellerinin atılmasında ve bilime katkı yapılmasında çok önemli bir etki oluşturmuştur.
İşte bu nedenle biz, Batı Medeniyeti, İslam Medeniyetinin çocuğudur diyoruz. Bizim alimlerimize karşı tavrımız ise zaman içerisinde frangalar olmuştur.
Polis Haber Noktası-Diyarbakır
Senai Ergünöz
GÜNDEM
26 Mart 2025GÜNDEM
26 Mart 2025GÜNDEM
26 Mart 2025GÜNDEM
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025ASAYİŞ
26 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.